Staged City at Arti et Amicitiae

ARTI-uitnodiging Staged City 1Together with photographer and video artist Petra Noordkamp I wrote an exhibition proposal for the exhibition space in Arti et Amicitiae. As guest curators we organised the exhibition Staged City. The exhibition brings together the work of fourteen artists from different disciplines; photography, paintings, drawings, film and video works and installations. Participating artists were: Jan Adriaans, Maria Barnas, Robbie Cornelissen, Arjan van Helmond, Pawel Jaszczuk, Lucas Lenglet, Petra Noordkamp, Paulien Oltheten, Pablo Pijnappel, Diana Scherer, Sarah van Sonsbeeck, Batia Suter, Rogier Taminiau, Elisabeth Tonnard.

In Dutch only:
De stad kent vele gezichten en is voor kunstenaars een eindeloze bron van gedachten en visies overde maatschappij en het bestaan. Staged City toont werk van kunstenaars die hun blik werpen op de stedelijke omgeving. In plaats van een directe of letterlijke weerspiegeling van het stadsleven is de stad hier gebruikt als inspiratiebron, vertrekpunt of metafoor voor het uiteindelijke werk. Zo dient de stad als achtergrond of decor voor het verhaal dat de kunstenaar wil vertellen.

In Staged City wordt op verschillende manieren de belevenis van de stad geprikkeld. Vervreemdende filmbeelden van een ogenschijnlijk verlaten plek worden afgewisseld met werk dat speelt met vanzelfsprekendheid en alledaagse routine. Hypnotiserende en broeierige geluiden beïnvloeden de ervaring van gedetailleerde, architectonische ruimtes. Manipulaties van stedelijke flora en fauna benadrukken de tegenstellingen tussen stad en natuur. Conceptuele werken gebaseerd op archiefmateriaal bevinden zich naast persoonlijke, poëtische beeldverhalen.

De maker zet de stad naar zijn hand door te ensceneren, elementen uit de context te halen of narratieve toevoegingen te doen. In Staged City staat de subjectieve blik en ervaring van de maker dan ook centraal en wordt de stedelijke omgeving als het ware onderdeel van een door de kunstenaar opgelegde regie. Zo beweegt de stad zich tussen echt en onecht, feit en fictie, illusie en realiteit.
One Swimming Pool - Elisabeth Tonnard
One Swimming Pool – Elisabeth TonnardDrawing by Robbie Cornelissen & Wall installation by Batia Suter
Drawing by Robbie Cornelissen & Shelter Series, wall version #2 by Batia Suter

Fontenay-aux-roses - Pablo Pijnappel
Fontenay-aux-roses – Pablo Pijnappel

06dianaschererrobbiecornelissen
Diana Scherer & Robbie Cornelissen

staged-city-50
The Lost Park – Maria Barnas

chair-man-excerpt-of-performance-2014-paulien-oltheten
Still uit Chair man – Paulien Oltheten

staged-city-41Metamorphic Rock – Jan Adriaans

staged-city-23
Salaryman –
Pawel Jaszczuk

Staged City Parool

Het Parool, 5 juni 2014. Tekst: Jan Pieter Ekker

De Volkskrant, 6 juni 2014. Tekst: Jeanne Prisser

De Volkskrant, 6 juni 2014. Tekst: Jeanne Prisser

Click here for an interview by Karin Bareman.
Click here for an online review.